Τα χαλιά, εκτός από ομορφιά και ζεστασιά, προσφέρουν και προστασία αφού λειτουργώντας ως φυσικό φίλτρο παγιδεύουν τη σκόνη που διαφορετικά θα αιωρούνταν στον αέρα. Τα ακάρεα της σκόνης είναι υπεύθυνα άλλωστε για αρκετά προβλήματα υγείας όπως είναι αλλεργίες, άσθμα κ.α.

Ηλεκτρική σκούπα και καθαρισμός

Για τον καθαρισμό των χαλιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρική σκούπα σε εβδομαδιαία βάση πάντοτε προς τη φορά του πέλους. Δε θα πρέπει να ασκείται πίεση του πέλματος της σκούπας πάνω σε μεταξωτά ή σύμμεικτα χαλιά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μία βούρτσα ξεσκονίσματος από φυσικές ίνες ή νάιλον πάντοτε προς τη φορά του πέλους. Πολλές νοικοκυρές αναρωτιούνται για τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας στο χειροποίητο χαλί τους. Επειδή η συχνότητα του σκουπίσματος εξαρτάται από τη χρήση του χαλιού όσο και από την πυκνότητά του, (όσο πυκνότερο είναι το χαλί σας, τόσο λιγότερο σκούπισμα χρειάζεται) θα πρέπει απλά να είστε προσεχτικοί κατά το καθαρισμό του.

Σκοτεινά σημεία

Ιδιαίτερη επιμονή σχετικά με το καθάρισμα θα πρέπει να δώσετε στα σημεία του χαλιού που δε τα βλέπει το φως, μιας και εκεί οι σκόροι και άλλα έντομα προτιμούν να αφήσουν τα αυγά τους, ενώ και ο καθαρισμός κάτω από το χαλί κρίνεται απαραίτητος. Στην περίπτωση μικρών και ελαφριών χαλιών συνιστάται η τεχνική του τινάγματος μία με δύο φορές το χρόνο. Απλώστε το χαλί για να αεριστεί καλά και χτυπήστε το, πάντα από τη πίσω πλευρά, ώστε να φύγουν οι κόκκοι της σκόνης που βρίσκονται στα νήματα. Ο αερισμός και η έκθεση τους στον ήλιο πρέπει να γίνει για λίγες ώρες μόνο, μιας και η άμεση επαφή με το φως του ήλιου και την υψηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αποβεί καταστροφική για τα χαλιά σας.

Αποφυγή σημαδιών από έπιπλα

Προς αποφυγή των σημαδιών που αφήνουν τα έπιπλα και άλλα αντικείμενα πάνω στο χαλί, θα πρέπει να μετακινούνται λίγα εκατοστά ώστε το πέλος να μπορεί να ξαναβρίσκει το σχήμα του. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να υγράνετε ελαφρά με ένα βρεγμένο πανί το πέλος εκεί που έχει «κάτσει». Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε και σε γλάστρες που τυχόν έχουν τοποθετηθεί πάνω στο χαλί. Η υγρασία που συσσωρεύεται κάτω και γύρω από τη γλάστρα είναι επικίνδυνη για το χαλί, μιας και υπάρχει το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν μύκητες και μούχλα. Καλό είναι, λοιπόν, να μην τοποθετούνται γλάστρες πάνω στα χαλιά, αλλά αν τελικά τοποθετηθούν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλαστικά και όχι πήλινα πιατάκια γλάστρας.

Τέλος στις κιτρινίλες

Τέλος, προς αποφυγή των γνωστών «κιτρινίλων» στα χαλιά, θα πρέπει να μη προτιμάται ο οικιακός καθαρισμός τους. Η αδυναμία για σωστό ξέβγαλμα, έχει ως αποτέλεσμα το σαπούνι που παραμένει στο χαλί να ενεργοποιείται ξανά, ανάλογα με τις συνθήκες υγρασίας του περιβάλλοντος που είναι αποθηκευμένο.

Πρώτες βοήθειες στην αντιμετώπιση διαφόρων λεκέδων στο χαλί ή την μοκέτα

Κόκκινο κρασί και καφές

Αν σας πέσει στο χαλί η στη μοκέτα κόκκινο κρασί ή καφές:
  • Η πρώτη κίνηση που θα κάνετε είναι να ταμπονάρετε με μια στρώση χαρτιού κουζίνας τον λεκέ ώστε να απορροφήσει αμέσως όσο περισσότερο υγρό γίνετε
  • Δεν τρίβουμε τον λεκέ γιατί θα γίνει χειρότερα
  • Μπορείτε να ρίξετε αμέσως μετά λίγο αλάτι ή μαγειρική σόδα μια έχουν την ιδιότητα να σταματούν την απορρόφηση από τις ίνες.
  • Με το χαρτί κουζίνας ταμπονάρουμε και τρίβουμε ελαφρώς.
  • Προσοχή δεν πλένουμε τον λεκέ με ζεστό νερό γιατί αυτό μπορεί να τον σταθεροποιήσει.

Μπύρα

Ελαφρύ βούρτσισμα και ταμπονάρισμα με διάλυμα χλιαρού νερού και ειδικού απορρυπαντικού για μάλλινα νήματα.

Σάλτσα ντομάτας

Αν σας πέσει στο χαλί η στη μοκέτα σάλτσα ντομάτας:
  • Αφαιρέστε με ένα κουταλάκι όσο περισσότερη σάλτσα μπορείτε.
  • Με χαρτί κουζίνας ταμπονάρετε προσέχοντας να μην σκορπίσετε τον λεκέ.
  • Πάρτε ένα καθαρό ύφασμα και βρέξτε το με νερό και άχρωμο σαπούνι πιάτων, στύψτε το καλά και καθαρίστε από την άκρη προς το κέντρο του λεκέ χωρίς να το τρίβετε.
  • Με μια καθαρή πετσέτα βρεγμένη ταμπονάρετε ξανά τον λεκέ.
  • Με χαρτί κουζίνας αφαιρέστε την υγρασία.

Αίμα

Με ένα απορροφητικό πανί πιέστε το σημείο που υπάρχει το αίμα για να πάρει όσο περισσότερο υγρό γίνεται. Αν ο λεκές είναι μεγάλος , ξεκινήστε από τις άκρες προς το κέντρο ώστε να αποτραπεί η διάδοση του λεκέ. Μπορείτε να ψεκάσετε με ένα διάλυμα κρύου νερού και απορρυπαντικού ή ξυδιού και να ταμπονάρετε ελαφρά. Μην χρησιμοποιήσετε πολύ νερό γιατί μπορεί να εξαπλωθεί ο λεκές ή να βλάψετε τα ευαίσθητα χαλιά.

Μελάνι

Ένας λεκές από μελάνι στο χαλί είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να βγει. Επειδή όμως υπάρχει πάντα αυτή η πιθανότητα, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πώς θα τον απομακρύνετε. Ταμπονάρετε τον λεκέ από έξω προς τα μέσα με ένα μάλλινο πανί εμποτισμένο με καθαρό οινόπνευμα και διάλυμα απορρυπαντικού. Μην τρίψετε τον λεκέ γιατί υπάρχει κίνδυνος να απλωθεί και σε καθαρό μέρος του χαλιού. Αφήστε το πανί να παραμείνει πάνω στο λεκέ, το οινόπνευμα χρειάζεται κάποια ώρα για να διασπάσει το μελάνι. Όταν ο λεκές απομακρυνθεί πρέπει να ψεκάσετε την περιοχή με ένα διάλυμα λευκού ξυδιού με χλιαρό νερό για να αναζωογονηθούν οι ίνες του χαλιού που έχουν στεγνώσει από το οινόπνευμα.

Λάδι και λιπαροί λεκέδες

Από τους πλέον δύσκολους λεκέδες είναι αυτοί των λιπαρών υλών. Αν πέσει λάδι στο χαλί την περισσότερη ζημιά μπορείτε να την προλάβετε αν αμέσως, χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας, απορροφήσετε το λάδι ακουμπώντας πάνω στον λεκέ όσε φόρες χρειαστεί ώσπου το χαρτί να βγει στεγνό. Στη συνέχεια, με ένα σφουγγάρι ποτισμένο με λίγο χλιαρό νερό και υγρό σαπούνι πιάτων άχρωμο ταμπονάρετε την επιφάνεια του λεκέ για να πάει το καθαριστικό έως την βάση του πέλματος κι όχι να μουλιάσει το σημείο εντελώς. Με κρύο νερό και ένα καθαρό πανί ξεβγάζουμε το υγρό πιάτων ταμπονάροντας ελαφριά.

Ούρα από κατοικίδια

Τα ούρα και η οσμή αυτών βγαίνουν δύσκολα θα πρέπει να προσπαθήσετε άμεσα να τα αφαιρέσετε. Χρησιμοποιώντας αρκετό χαρτί κουζίνας πιέζετε πάνω στη λερωμένη περιοχή για να απορροφήσει την υγρασία. Στη συνέχεια ψεκάστε με ένα διάλυμα από χλιαρό νερό και λευκό ξύδι σε αναλογία δύο προς ένα έως ότου το υγρό εισχωρήσει στις ίνες του χαλιού χωρίς αυτό να μουλιάσει. Αφήστε να περάσουν πέντε λεπτά και στη συνέχεια πάλι με χαρτί κουζίνας ή με μία καθαρή πετσέτα πιέστε ελαφρά το σημείο μέχρι το χαρτί να βγει στεγνό.
Πρέπει φυσικά να σας πούμε ότι όλες οι παραπάνω συμβουλές δίνονται ως προσωρινή λύση αντιμετώπισης . Το πλύσιμο από ειδικούς και με κατάλληλα καθαριστικά δεν μπορεί να αντικατασταθεί.
Επίσης θα πρέπει να ξέρετε πως όσο πιο άμεσα αντιμετωπίσουμε ένα λεκέ τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να εξαφανιστεί.
Μη διστάσετε, λοιπόν να επικοινωνήσετε μαζί μας για να έρθουμε να παραλάβουμε το χαλί σας.
Τηλεφωνήστε τώρα
210 27 53 333
Μετάβαση στο περιεχόμενο