Χρήσιμες Συμβουλες

Τα χαλιά, εκτός από ομορφιά και ζεστασιά, προσφέρουν και προστασία αφού λειτουργώντας ως φυσικό φίλτρο παγιδεύουν τη σκόνη που διαφορετικά θα αιωρούνταν στον αέρα. Τα ακάρεα της σκόνης είναι υπεύθυνα άλλωστε για αρκετά προβλήματα υγείας όπως είναι αλλεργίες, άσθμα κ.α.

Ηλεκτρική σκούπα και καθαρισμός

Για τον καθαρισμό των χαλιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρική σκούπα σε εβδομαδιαία βάση πάντοτε προς τη φορά του πέλους. Δε θα πρέπει να ασκείται πίεση του πέλματος της σκούπας πάνω σε μεταξωτά ή σύμμεικτα χαλιά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μία βούρτσα ξεσκονίσματος από φυσικές ίνες ή νάιλον πάντοτε προς τη φορά του πέλους. Πολλές νοικοκυρές αναρωτιούνται για τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας στο χειροποίητο χαλί τους. Επειδή η συχνότητα του σκουπίσματος εξαρτάται από τη χρήση του χαλιού όσο και από την πυκνότητά του, (όσο πυκνότερο είναι το χαλί σας, τόσο λιγότερο σκούπισμα χρειάζεται) θα πρέπει απλά να είστε προσεχτικοί κατά το καθαρισμό του.

Ατμοκαθαρισμός και καθαρισμός

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη χρήση των ατμοκαθαριστών. Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσουν, προκαλούν το σταδιακό ξεθώριασμα των χρωμάτων των χαλιών, αλλά και την συρρίκνωση και καταστροφή των ινών τους.

«Σκοτεινά σημεία»

Ιδιαίτερη επιμονή σχετικά με το καθάρισμα θα πρέπει να δώσετε στα σημεία του χαλιού που δε τα βλέπει το φως, μιας και εκεί οι σκόροι και άλλα έντομα προτιμούν να αφήσουν τα αυγά τους, ενώ και ο καθαρισμός κάτω από το χαλί κρίνεται απαραίτητος.

Τίναγμα χαλιών

Στην περίπτωση μικρών και ελαφριών χαλιών συνιστάται η τεχνική του τινάγματος μί με δύο φορές το χρόνο. Απλώστε το χαλί για να αεριστεί καλά και χτυπήστε το, πάντα από τη πίσω πλευρά, ώστε να φύγουν οι κόκκοι της σκόνης που βρίσκονται στα νήματα. Ο αερισμός και η έκθεση τους στον ήλιο πρέπει να γίνει για λίγες ώρες μόνο, μιας και η άμεση επαφή με το φως του ήλιου και την υψηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αποβεί καταστροφική για τα χαλιά σας.

Κρόσσια χαλιού και καθαρισμός

Σημαντικό και ταυτόχρονα πολύ ευαίσθητο μέρος του χαλιού σας είναι τα κρόσσια του καθώς αν καταστραφούν κινδυνεύει να καταστραφεί ολόκληρο το χαλί. Το πλύσιμο τους πρέπει αν γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, χωρίς να βραχεί το πέλος του χαλιού, με τη βοήθεια απορρυπαντικού και μαλακής βούρτσας. Αν παρατηρηθεί κάποιο χαλάρωμα στα κρόσσια, συμβουλευτείτε τα ταπητοκαθαριστηριά μας, τα οποία διαθέτουν ειδικό για τις επισκευές κροσσιών.

Επαναφορά πέλους χαλιού

Προς αποφυγή των σημαδιών που αφήνουν τα έπιπλα και άλλα αντικείμενα πάνω στο χαλί, θα πρέπει να μετακινούνται λίγα εκατοστά ώστε το πέλος να μπορεί να ξαναβρίσκει το σχήμα του. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να υγράνετε ελαφρά με ένα βρεγμένο πανί το πέλος εκεί που έχει «κάτσει». Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε και σε γλάστρες που τυχόν έχουν τοποθετηθεί πάνω στο χαλί. Η υγρασία που συσσωρεύεται κάτω και γύρω από τη γλάστρα είναι επικίνδυνη για το χαλί, μιας και υπάρχει το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν μύκητες και μούχλα. Καλό είναι, λοιπόν, να μην τοποθετούνται γλάστρες πάνω στα χαλιά, αλλά αν τελικά τοποθετηθούν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλαστικά και όχι πήλινα πιατάκια γλάστρας.

Οικιακός καθαρισμός και προβλήματα

Τέλος, προς αποφυγή των γνωστών «κιτρινίλων» στα χαλιά, θα πρέπει να μη προτιμάται ο οικιακός καθαρισμός τους. Η αδυναμία για σωστό ξέβγαλμα, έχει ως αποτέλεσμα το σαπούνι που παραμένει στο χαλί να ενεργοποιείται ξανά, ανάλογα με τις συνθήκες υγρασίας του περιβάλλοντος που είναι αποθηκευμένο.

Κόκκινο κρασί, καφές ή κακάο

Αν σας πέσει στο χαλί η στη μοκέτα κόκκινο κρασί η καφές η πρώτη κίνηση που θα κάνετε είναι με μια στρώση χαρτιού κουζίνας να απορροφήσετε αμέσως όσο περισσότερο υγρό γίνετε. Σίγουρα σας έχει μείνει μια σκιά από το κρασί η τον καφέ.
Ψεκάζετε το λεκέ με ένα διάλυμα αποτελούμενο από λίγο οξυζενέ και σόδα φαγητού. Με το χαρτί κουζίνας ταμπονάρουμε και τρίβουμε ελαφρώς. Ξεβγάζουμε με μια άσπρη πετσέτα με νερό. Επαναλάβετε την διαδικασία έως ότου καθαρίσει ο λεκές.
Στεγνώστε έπειτα το χαλί με πιστολάκι μαλλιών κρατώντας το λίγο σηκωμένο. Εναλλακτικά μπορείτε με ένα βρεγμένο με ζεστό νερό και ειδικό απορρυπαντικό για μάλλινα νήματα να βουρτσίσετε το λεκέ.

Μπύρα

Ελαφρύ βούρτσισμα και ταμπονάρισμα με διάλυμα χλιαρού νερού και ειδικού απορρυπαντικού για μάλλινα νήματα.

Σάλτσα από ντομάτα

Αφαιρέστε με ένα κουταλάκι όσο περισσότερη σάλτσα μπορείτε. Με χαρτί κουζίνας ταμπονάρετε προσέχοντας να μην σκορπίσετε τον λεκέ. Πάρτε ένα καθαρό ύφασμα και βρέξτε το με νερό και άχρωμο σαπούνι πιάτων, στύψτε ελαφρώς και καθαρίστε από την άκρη προς το κέντρο του λεκέ. Με μια καθαρή πετσέτα βρεγμένη ξεβγάλετε τον λεκέ. Με χαρτί κουζίνας αφαιρέστε την υγρασία.

Αίμα

Με ένα απορροφητικό πανί και διάλυμα απορρυπαντικού ή ξυδιού το ταμπονάρετε ελαφρά. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε κρύο νερό και βιολογική σκόνη καθαρισμού.

Μελάνι

Ταμπονάρετε προσεκτικό με μάλλινο πανί εμποτισμένο με καθαρό οινόπνευμα και διάλυμα απορρυπαντικού. Αντί για καθαρό οινόπνευμα μπορείτε να χρησιμοποιείσετε στυπόχαρτο ή μουλιασμένο πανί σε γάλα.

Λάδι και γενικά λιπαροί λεκέδες

Αν πέσει λάδι στο χαλί την περισσότερη ζημιά μπορείτε να την προλάβετε αν αμέσως χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας απορροφήσετε το λάδι. Ταμπονάρετε με καθαρό χαρτί πολλές φορές έως ότου το χαρτί να παραμένει στεγνό.
Με ένα σφουγγάρι ποτισμένο με λίγο χλιαρό νερό και υγρό σαπούνι πιάτων άχρωμο σκουπίζουμε την επιφάνια του λεκέ για να πάει το καθαριστικό έως την βάση του πέλματος. Περιμένουμε πέντε με δέκα λεπτά και μετά τρίβουμε ελαφρά τον λεκέ από έξω προς το κέντρο του λεκέ. Με κρύο νερό και ένα σφουγγάρι ξεβγάζουμε το υγρό πιάτων.

Ούρα από κατοικίδια ζώα

Τα ούρα και η οσμή αυτών βγαίνουν δύσκολα θα πρέπει να προσπαθήσετε άμεσα να τα αφαιρέσετε. Με χαρτί κουζίνας απορροφήστε όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά μέχρι το χαρτί να βγει στεγνό. Ψεκάστε με ένα διάλυμα χλιαρού νερού και ξύδι λευκό (ένα μέρος ξύδι και δυο μέρη νερό) το σημείο που έχουν πέσει τα ούρα ώστε να πάει το μείγμα μέχρι την ρίζα του πέλματος του χαλιού (ελαφρύ μούλιασμα). Περιμένετε πέντε λεπτά μετά ταμπονάρετε με χαρτί κουζίνας ή πετσέτα.
Μετά από τα παραπάνω ρίχνουμε σε όλο το σημείο του λεκέ μαγειρική σόδα μια στρώση να τον καλύψει. Ψεκάζουμε με λίγο οξυζενέ ανακατεμένο με άχρωμο απορρυπαντικό πιάτων. (Προσοχή πριν ψεκάσετε το μίγμα δοκιμάστε σε μια άκρη αν το χαλί ξεβάφει με το οξυζενέ.) μέχρι να βραχεί η περιοχή. Στην συνέχεια με πλαστικά γάντια προσπαθούμε να πάει η σόδα σε όλα τα σημεία του πέλματος.
Μόλις στεγνώσει η περιοχή με ηλεκτρική σκούπα απορροφάμε καλά την σόδα . Τέλος ξεβγάζετε με καθαρό νερό και πετσέτα.

Τσίχλα

Χρησιμοποιήστε μερικά παγάκια για να παγώσετε την τσίχλα, μετά με ένα κουτάλι προσπαθήστε να αφαιρέσετε την παγωμένη πλέον τσίχλα.
Εάν έχουν μείνει υπολείμματα της τσίχλας πάρτε ένα καθαρό πανάκι και ποτίστε το με λίγη βενζίνη καθαρή η διαλυτικό για χρώματα και τρίψετε ελαφρά και πολύ προσεχτικά

Κερί

Βάζουμε πάνω στο κερί μερικές στρώσης χαρτιού κουζίνας .
Με ένα σίδερο, που σιδερώνουμε τα ρούχα, όχι καυτό πιέζουμε επάνω από το χαρτί, το κερί λιώνει αμέσως και απορροφάτε από το χαρτί. Αν είναι πολύ το κερί μετακινούμε πάνω στο κερί καθαρό μέρος του χαρτιού και συνεχίζουμε να το λιώνουμε.

Κόλλα

Βρέξτε ένα κομμάτι βαμβάκι ή μαλακό ύφασμα με οινόπνευμα άσπρο στο σημείο που έχει κόλλα μόλις η κόλλα μουλιάσει τρίψτε ελαφρά.
Να επαναληφθεί η παραπάνω διαδικασία έως ότου καθαρίσει το χαλί.

Βαφή νυχιών

Ταμπονάρετε το σημείο της βαφής με ένα πανί βουτηγμένο σε ασετόν. Προσοχή στα χρώματα του χαλιού.

Μπογιές

Με μαχαίρι και κουτάλι αφαιρέστε την. Ύστερα με ένα υγρό στεγνού καθαρισμού ταμπονάρετε τη περιοχή.

Πίσσα

Με λάδι φαγητού ή πετρέλαιο σκουπίστε την περιοχή και μετά με διαλύτη και στυπόχαρτο καθαρίστε την.

Σκουριά

Ρίξτε λίγες σταγόνες λεμόνι και αλάτι και αφήστε το χαλί στον ήλιο αρκετή ώρα. Μετά ξεπλύνετε με νερό.

Συνιστούμε όταν έχετε δύσκολους λεκέδες που πρέπει να αντιμετωπιστούν με χημικά και για τον τέλειο καθαρισμό των χαλιών σας, μη διστάστε να μας τηλεφωνήσετε